GK Quiz General Knowledge Quiz

0
346

GK Quiz -General Knowledge Quiz

In this post, a set of general knowledge questions are given below. Try to practice the same in 10 minutes.

For each correct answer to be given one mark and 0.33 mark to be deducted for each wrong answer. No negative marks for unattended questions.

If the score is 21 or above- very good. 15 -20- Good. below 15 needs improvement through extensive reference.

1. Marry Todd was the wife of:

(a) Abraham Lincoln

(b) Napoleon (c) Socretes

(d) Albert Einstein

2. Vinson Massif is the highest elevation in:

(a) Antarctica (b) Australia

(c) North America (d) South America

3. Vladimir I. Ulyanov was popularly known as:

(a) Lenin (b) Maxim Gorkey

(c) Karl Marx (d) Joseph Stallin

4. The Governor General who introduced

Permanent Settlement in Bengal:

(a) Wellesley (b) Dalhousie

(c) Canning (d) Cornwallis

5. The old name of Ho Chi Minh City:

(a) Saigon (b) Taipei

(c) Kyoto (d) Hanoi

6. An organism that completely depends other living organisms for food:

(a) Parasite (b) Vector

(c) Causative organism

(d) Omivorous

7. Who is the authority to nominate 12 persons to Rajya Sabha?

(a) Prime Minister (b) Vice President

(c) President (d) Speaker

8. The place where Bhagirati and Alakananda meet:

(a) Prayag (b) Karnaprayag

(c) Devaprayag (d) Rudraprayag

9. The tomb of Babur is in:

(a) Lahore (b) Delhi

(c) Kabul (d) Sikandra

10. Antarctica Study centre in India is situated at:

(a) Goa (b) New Delhi

(c) Visakhapatnam (d) Tutucorin

11. What is known as ‘king of hobbies’?

(a) Coin collection (b) Stamp collection

(c) reading (d) travelling

12. The old name of ‘Rashtrapathi Bhavan’:

(a) Viceregal palace

(b) Executive Mansion

(c) Imperial palace (d) none of these

13. Who said “Take care to get what you like, or you will be forced to like what you get”?

(a) William Shakespeare

(b) George Bernard Shaw(c) Edmund Burke (d) John Keats

14. The U.N.Charter has ….. Articles

(a) 100 (b) 144

(c) 111 (d) 99

15. In which country Charles Darwin was born?

(a) USA (b) France

(c) Spain (d) England

16. The gas discovered by the British chemists Sir William Ramsay and Morris Travers in 1898:

(a) Neon (b) Chlorine

(c) Oxygen (d) Radon

17. The largest city in the Indus Valley:

(a) Mohanjedaro (b) Harappa

(c) Lothal (d) Kalibangan

18. In which language ‘Hortus Malabaricus’ was originally compiled?

(a) Spanish (b) English

(c) Latin (d) Portuguese

19. In America, the Civil War started in:

(a) 1865 (b) 1862

(c) 1863 (d) 1861

20. Hideki Tojo was the premier of ….. during

the Second World War:

(a) China (b) Japan

(c) Germany (d) Taiwan

21. The theory of expanding universe was first propounded by:

(a) Hubble (b) Newton

(c) Kepler (d) Copernicus

22. The market condition in which there are only two buyers of a particular goods or service:

(a) Duopoly (b) Duopsony

(c) Laissez Faire (d) Monoploly

23. The last Tsar ruler of Russia:

(a) Ivan IV (b) Nicholas I

(c) Nicholas II (d) Louis XIV

24. The mean depth of the hydrosphere is:

(a) 3,554 m (b) 6020 m

(c) 4523 m (d) 5534 m

25. The Asian Turkey and European Turkey

are separated by the strait:

(a) Bering (b) Bosporus

(c) Dover (d) Tartar

Answers

1 (a) 2(a) 3 (a) 4 (d) 5(b) 6(a) 7(c) 8(c) 9(c)

10(a) 11(b) 12(a) 13(b) 14(c) 15(d) 16(a) 17(a)

18(c) 19(d) 20(b) 21(a) 22(b) 23(c) 24(a) 25(b)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.